Waar is dit?

Alles over binnenscheepvaart
piet42
Berichten: 4363
Lid geworden op: 28 aug 2008 17:20
Locatie: sommelsdijk

Re: Waar is dit?

Bericht door piet42 »

weer even jullie hulp nodig waar is dit
Bijlagen
waarisdit rws.jpg
waarisdit rws.jpg (285.94 KiB) 1216 keer bekeken
Mvgr Piet Kamp
ex Nelly Dinteloord

Afbeelding

Tenanker
Beting
Berichten: 262
Lid geworden op: 12 mar 2005 16:46
Locatie: Limburg

Re: Waar is dit?

Bericht door Beting »

Onder de oude sluis van Maasbracht.
Gr Gerard
piet42
Berichten: 4363
Lid geworden op: 28 aug 2008 17:20
Locatie: sommelsdijk

Re: Waar is dit?

Bericht door piet42 »

beting ff gecontroleerd en het klopt :D bedankt
Mvgr Piet Kamp
ex Nelly Dinteloord

Afbeelding

Tenanker
Jan Kroes
Berichten: 3837
Lid geworden op: 30 dec 2004 17:37
Locatie: Sittard

Re: Waar is dit?

Bericht door Jan Kroes »

Als ze allemaal zo makkelijk waren.
Kapitein Spok
Berichten: 2442
Lid geworden op: 11 apr 2012 22:31

Re: Waar is dit?

Bericht door Kapitein Spok »

Jaja onder de oude sluis van Maasbracht, maarrre wat is dat voor een gebouw zo vlak aan de waterkant?
Jan Kroes
Berichten: 3837
Lid geworden op: 30 dec 2004 17:37
Locatie: Sittard

Re: Waar is dit?

Bericht door Jan Kroes »

Pompstation.
Kees Keijzer
Berichten: 9008
Lid geworden op: 16 mar 2005 09:49
Locatie: Papendrecht

Re: Waar is dit?

Bericht door Kees Keijzer »

Jan Kroes schreef:Pompstation.
Om water op te pompen in tijden van droogte als de Belgen ons niet genoeg water gaven, is altijd een twistpunt geweest tussen de twee buurlanden.
Gr, Kees.
Als het niet gaat zo als het moet, moet het maar zo als het gaat.
Afbeelding
k-k
Berichten: 6007
Lid geworden op: 23 dec 2008 13:04
Locatie: Oostvoorne

Re: Waar is dit?

Bericht door k-k »

En met de nieuwe sluizen heb je veel meer water nodig dan met de oude. Gr. Klaas.
Kapitein Spok
Berichten: 2442
Lid geworden op: 11 apr 2012 22:31

Re: Waar is dit?

Bericht door Kapitein Spok »

Ja inderdaad dit gebouw beneden en naast de sluis van Maasbracht is inderdaad een pompgebouw.
Maar ik stelde mijn vraag 'wat is dit voor gebouw" vooral omdat aan dit gebouw met inhoud, nog een hele geschiedenis vast zit. en ik niet te erg off topic wilde gaan.

Zoals Kees terecht opmerkt is het een gevolg van de problemen die de Belgen hadden/hebben met het afstaan van Maaswater aan Nederland, in tijden van droogte. Ze willen het zelf gebruiken voor de landbouw in grote delen van Belgisch- Limburg en Brabant en natuurlijk voor het drinkwater in Antwerpen en omgeving. Tegenwoordig zijn er goede afspraken, niet in de laatste plaats afgedwongen tijdens de onderhandelingen over de verdieping van de Westerschelde en de bouw van een nieuwe sluis in Terneuzen.

Echter in de jaren dertig, toen over het bevaarbaar maken van de grensmaas werd onderhandeld, was dat wel anders. Die onderhandelingen vorderden zo langzaam dat Nederland het zat werd en besloot op het eigen grondgebied het Julianakanaal aan te leggen. Maar hoe dan ook, Nederland zou voor het water afhankelijk blijven van de Belgen. Om die afhankelijkheid te verkleinen werd besloten tot de bouw van dit pompgebouw. zodat een gedeelte van het water dat nodig was voor het schutten, kon worden teruggepompt. Maar het gebouw is één, de benodigde pompen zijn nog weer een ander verhaal, zeker wanneer het land zucht onder een economische crisis zoals tijdens de bouw van dit alles in de jaren dertig.

Op zoek naar kostenbesparende maatregelen ontdekte men dat in het pompgebouw in Heumen drie grote slakkenhuispompen van het merk Stork stonden. Elke pomp was goed voor zo'n 2m3 p/sec. Maar dat gebouw was ontworpen en aangelegd in de jaren twintig toen er nog geen crisis was.
Na de oplevering in 1926 bleek namelijk dat hier sprake was van een behoorlijke overcapaciteit. Deze pompen waren nodig wanneer tijdens een periode van hoogwater op de Maas de sluis van Heumen werd gesloten. In dat geval wordt tijdens het schutten met de sluizen Weurt en Heumen, telkens water op het Maas-Waalkanaal geloosd. En dat kan nergens heen.
Maar het aantal schuttingen per dag was gering. Er waren niet veel schepen met voldoende pk's om überhaupt op die Maas te kunnen varen. En bovendien.... hoogwater op de Maas hoort bij korte dagen en lange nachten. En in die tijd kon niemand op de overstroomde, stikdonkere Maas varen. Het kanaal was toen 60 meter breed dus gedurende de duisternis was er ruimschoots gelegenheid om het kanaal weer op peil te pompen.
Dus in Heumen kon een pomp gemist worden, die de kosten van de nieuwbouw in Maasbracht kon drukken en aldus geschiedde. En die "Heumense" pomp heeft jarenlang in Maasbracht gewerkt.

Maar rond de eeuwwisseling waren we zeventig jaar verder. Het Maas-Waalkanaal is met de helft verbreed tot 90 meter. In Weurt is een tweede sluiskolk gekomen. Alle schepen hebben voldoende vermogen en hulpmiddelen om 24/7 ongeacht waterstand of duisternis te varen. Ook op het Julianakanaal wordt veel intensiever gevaren. Bovendien; ten opzichte van de oorspronkelijke situatie moet het water zo'n 4 meter hoger worden opgebracht omdat sluis Roosteren is vervallen. En waar in 1935 één sluiskolk van ca.140x16 was, liggen er nu drie, waarvan er eentje ook nog eens verlengd is. Kortom in Maasbracht moest het pompgemaal drastisch op de schop en de pompen, ofschoon niet versleten, moesten vervangen worden door exemplaren met meer capaciteit. En omdat niet alles tegelijk kan werd de broodnodige capaciteitsverbetering in Heumen voor jaren naar achteren geschoven.

Maar juist voordat de pompen in Maasbracht naar de smeltkroes gingen was er iemand zo slim om te bedenken dat een van die pompen oorspronkelijk in Heumen had gestaan. Heumen, waar men op dat moment veel te weinig pompcapaciteit had. En zo kon het gebeuren dat de pomp die ooit in Heumen overcompleet en buiten de deur was gezet, na meer dan zeventig jaar weer terug op zijn oude fundering werd gezet. (Alles paste nog). En nadat het toevoerkanaaltje naar het gemaal ook grondig was opgeknapt, is ook in Heumen de pompcapaciteit verbetert. maar vervanging van de inmiddels 90 jaar oude pompen, blijft heel-erg-nodig.

Dat men er weinig over hoort komt vooral doordat:
1) Als gevolg van de Maaswerken de afvoer van de Maas sterk is verbeterd. Bij een afvoer van 1250m3/p.sec. in Venlo staat het water in Heumen nu lager dan voorheen bij 1000 m3./psec. Dat kwam toen overeen met de waterstand van NAP+8.50m. waarbij de sluis in Heumen dicht moet zitten. Dus de sluis kan langer open blijven.
2)De Maas heeft al een aantal jaren geen langdurig hoogwater gehad.

Maar dat gaat beslist weer eens gebeuren. En dan denk ik dat menigeen tot de verbijsterende ontdekking komt dat het in Heumen niet 2016 maar 1926 is.

Ik ben razend benieuwd wat dan de verschillende reacties van deze en gene zullen zijn.

(P.S. Klaas ik zag je reactie pas nadat ik dit geplaatst had, maar je hebt uiteraard volkomen gelijk, ik kan ook moeilijk iets anders zeggen :lol: )
Cornelis
Berichten: 1108
Lid geworden op: 30 dec 2009 14:00
Locatie: Kapelle

Re: Waar is dit?

Bericht door Cornelis »

Iets heel anders, wie weet waar dit is?

Afbeelding

groet
Cornelis
Plaats reactie