Koks op de kustvaart

van: www.kustvaartforum.com
nimrod
Berichten: 40
Lid geworden op: 19 jan 2013 00:17
Locatie: Beverwijk

Koks op de kustvaart

Bericht door nimrod » 31 jan 2013 00:30

Wie zijn allemaal kok geweest op de kustvaart.

[IMG]https://imageshack.us/a/img534/6931/scan10004.png[/I

mvg. Harrie Dost
Laatst gewijzigd door nimrod op 05 feb 2013 00:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Varen is mijn hobby
Afbeelding

mvg. Harrie Dost


G.H.Hagels

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door G.H.Hagels » 31 jan 2013 01:04

Hallo Harrie,

Nou ik ben ook kok geweest op de kustvaart , op o.a de Wilca en de Regina
beiden uit Delfzijl.

Vr Gr Gerrit H Hagels. :D

Theo Horsten
Berichten: 996
Lid geworden op: 30 dec 2004 16:14
Locatie: Noord-Griekenland
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door Theo Horsten » 31 jan 2013 08:55

Koks op de kustvaart.

Ik dacht: daar schrijft vast iemand zoiets van: "Koks op de kustvaart... breek me de bek niet open" :D
Of: "Koks op de kustvaart... waar zijn ze gebleven?"
Of: "Koks op de kustvaart... wat waren dat voor mannen?"
Maar nee, dat bleek dus niet het geval.

Zelf zou ik gaan voor: "Koks op de kustvaart... ik zou er een boekje over kunnen schrijven." :wink:
Hoeveel koks zou ik tussen 1951 en 1994 hebben meegemaakt? Ik durf niet te schatten, maar heel, heel veel.
Sommigen blijven je bij omdat ze heel erg goed of heel erg slecht in hun vak waren, of omdat er iets bijzonders met ze was. Anderen, een paar, blijven je bij omdat je ze tot je persoonlijke vrienden rekende.

Ik heb gevaren met:
  • De oud-bediende van Hendrikus Colijn - tussen 1925 en 1939 vijf keer minister-president. Let wel Colijn, niet die kok :roll: - tijdens zijn internering in Duitsland.
  • Een heilsoldaat
  • een tennisleraar
  • een voormalig wachtmeester van de Rijkspolitie
  • de barkeeper van een bekende Eindhovense bar
  • een dameskapper
  • een kruidenier en een slager, een hele rits bakkers en een paar banketbakkers
Met een bakker zat je altijd goed en met een banketbakker zat je meestal op rozen.
De nepdominee heb ik helaas gemist; die ken ik alleen maar van de verhalen van anderen.
Kijk, daar zitten natuurlijk alzo een aantal mooie verhalen in voor dat boekje. :D

Een aantal Wagenborgkoks wil ik hier met name noemen omdat ze bekend en erg goed waren.
  • Top of the list: wijlen mijn vriend Jan van der Haven.
  • Lammert Wever
  • Henk Visser
  • Klaas Sissing
  • twee, misschien drie waarvan ik de naam, maar niet de persoon vergeten ben. Neem me niet kwalijk, het is intussen ook alweer een slordig jaartje geleden.
Een goede kok is zuinig en een slechte kok is duur. Altijd.
De beste kok in al die jaren was die tennisleraar, maar dat was tevens de duurste.
Nu was dat weliswaar in een tak van scheepvaart waar de kosten van de voeding niet uitmaakte, maar dit was werkeliik overdreven en bovendien heb ik een hekel aan verspilling.
Bovendien moesten we elke dag opnieuw steeds maar weer roepen hoe lekker het was en hoe mooi het eruitzag en dat wordt op den duur ook wat vermoeiend. Maar het was fantastisch. Hij had een eigen restaurant in Amsterdam gehad waar veel bekende Nederlanders kwamen, maar dat was hem gaan vervelen. Wat een kunstenaar. Voor een buffet voor honderd of meer personen draaide hij zijn hand niet om en dat kwam in die speciale tak van scheepvaart soms goed van pas.
Na lang aandringen was hij bereid om een keer stamppot andijvie te maken en ook daar wist hij dan nog iets bijzonders van te maken. Net als van rooie kool met ouwemannetjesvlees. Maar de "doodgewone bruine bonen" waar ik om vroeg omdat ik ook wel eens iets anders wilde dan elke dag exclusiece gerechten, verziekte hij. Die deed hij op de manier van de Surinaamse Indianen. Dat zei hij in elk geval. Nou, die vonden dat misschien erg lekker, maar wij niet. Hij moest er gelukkig zelf ook om lachen. :D
Dat bruinebonenrecept had hij trouwens opgedaan tijdens zijn verblijf van vier maanden bij diezelfde Indianen. Daar was hij blijven hangen nadat hij een schip in Paramaribo had afgeleverd. Hij hielp die indianen daar ergens in de bush bij het vangen van tropische visjes voor de aquariumliefhebbers in de rest van de wereld.
Hij bleef wel vaker ergens hangen. Dan gaf hij tennislessen in een luxe hotel of zwemlessen, want ook daar had hij een diploma voor. Hij had die bekende sportacademie in Nederland gevolgd waarvan ik de naam vergeten ben. Ik zit daar niet zo goed in.
Koks zijn soms bijzondere mensen, wilt u dat wel geloven?

OldSailor
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 jul 2009 16:18
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door OldSailor » 31 jan 2013 09:26

Ikke......38 jaar.
Zover ik weet hebben ze het allemaal overleeft! :-)

Maar een hele leuke tijd gehad ( met een enkele uitzondering daar gelaten .. ). Zou het zo weer over doen!!!!!!

Groet,
Henk.

Huug
Berichten: 839
Lid geworden op: 30 dec 2004 11:15
Locatie: Arkel
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door Huug » 31 jan 2013 09:31

Toen ik gisteren dit Topic zag en Theo haalt me de woorden uit de mond, had ik ook zo iets als "breek me de bek niet open" !

Allah
De Kippenslachter
Kakkerlak
Snelle Janus
Teerpotje
Slaatje
Neutneus
Crempie


Zo zullen er zeker nog meer van die koekenbakkers voorbij gefietst zijn in al die jaren. Een goeie Kok gooide niets over de muur ( jaren geleden mocht dat nog) en was dus ook meestal goed in het voedingscijfer. Een slechte gaf meer aan de meeuwen als we opkonden. Zo was ongeveer mijn stelling. Er waren er die een gebakken ei konden verzieken en er waren er die van twee keer niks een feestmaal konden maken. Een natte versnapering daar waren de meesten ook niet vies van !

Van Allah heb ik nog ergens een filmpje. Zal eens kijken of ik dat boven water en on-line kan krijgen.
Huug

Afbeelding

De wereld is rond en dat istie al lang!

https://www.shipspotters.nl

OldSailor
Berichten: 22
Lid geworden op: 20 jul 2009 16:18
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door OldSailor » 31 jan 2013 09:38

OOPS!!!! Nu gaan we het krijgen..........de slechte "kustvaartkok" .........
Beetje positief mag ook wel hoor!!!!!!

Maar nog steeds,
met vriendelijke groet,
Henk :-)

Huug
Berichten: 839
Lid geworden op: 30 dec 2004 11:15
Locatie: Arkel
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door Huug » 31 jan 2013 10:58

Nee hoor Henk niet DE slechte kustvaartkok maar jij als ex kanenbraaier weet als geen ander dat de Kok een belangrijk man / vrouw was aan boord! Dus alles werd van de Kok gezien en maar al te graag werd er op ieder slakje zout gelegd. En zoals in ieder beroep waren er slechten en hele goeden :)

De Kok was op de kustvaart ook vaak de verbindingsman van boven en beneden. Als je nieuwsgierig was dan kon de kok bij de Ouwe weleens "wat" horen !!!

Zo lag ik eens voor orders en iedereen was toch wel benieuwd wat het zou worden. De Kok kwam rond 11.00 met een bakkie soep boven en ik had gezorgd dat er een map met de tekst Montevideo duidelijk zichtbaar op tafel lag. Boven kon je het geroezemoes horen toen onze kanenbraaier eenmaal beneden was.
Huug

Afbeelding

De wereld is rond en dat istie al lang!

https://www.shipspotters.nl

Huug
Berichten: 839
Lid geworden op: 30 dec 2004 11:15
Locatie: Arkel
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door Huug » 31 jan 2013 11:03

Onze Kok met de bijnaam Allah aan dek voor zijn gebed:



Dit gebed werd alleen gedaan als hij voldoende versnaperingen tot zich genomen had.
Laatst gewijzigd door Huug op 09 sep 2014 13:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Huug

Afbeelding

De wereld is rond en dat istie al lang!

https://www.shipspotters.nl

eefh
Berichten: 353
Lid geworden op: 31 dec 2004 09:57
Locatie: maassluis
Contacteer:

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door eefh » 31 jan 2013 11:40

Was het niet zo,"Een kok halfkachel en de kachel half kok"
groeten
Eef
luctor et abortus(ik worstel en drijf af)

Frans de Lijster
Berichten: 3986
Lid geworden op: 01 mar 2006 15:04
Locatie: 's-Gravenzande

Re: Koks op de kustvaart

Bericht door Frans de Lijster » 31 jan 2013 13:05

Ook ik heb als kok gevaren.
Opleiding Brood en Banketbakker, waarin een stukje koude keuken.
Helaas was het voedingsgeld dusdanig dat ik daarvan weinig kwijt kon.
Wel van restjes slaatjes maken.
Bovendien geen koeling of diepvries aan bord.
Mijn enige koeling was een vliegenkastje op het sloependek met een defecte sluiting.
De bemannig was wel blij dat ik brood bakte, voordien nam men brood mee en at dat tot er schimmel op kwam.

Frans
Luctor et Salutem
( Ik worstel en Groet u )



Plaats reactie