Even voorstellen / algemene mededelingen

Alles over binnenscheepvaart
Peter B
Berichten: 20
Lid geworden op: 25 mei 2011 20:34
Locatie: Driebergen

Re: Algemene Mededeling / Even Voorstellen

Bericht door Peter B »

Hallo, allemaal,

Op 25 mei 2011 heb ik mij hier voorgesteld. Ik schreef toen dat ik een oud binnenschip zou willen opknappen. We zijn nu een stap(je) verder!

In 1903 is op een werf van de Gebr. Boot (Leiderdorp) voor de Purmerendse kaashandel Gebr. Stuijt een motorvrachtschip gebouwd, met een motor van "effectief 8 paardekrachten". Volgens het bestek (net als de tekening nog aanwezig in de collectie van het Maritiem Museum) was het ruim en de binnenkant van de den geheel bekleed met hout: de kaas werd met zorg vervoerd! Het schip werd oktober 1903 gemeten op iets meer dan 78 ton laadvermogen. In 1919 is de kaashandel overgenomen door een Goudse concurrent. Eind april van dat jaar is de Rapide III verkocht aan "S.A. Vles en Zonen Metaal Maatschappij te Rotterdam", en onder de naam Henri waarschijnlijk ingezet voor het vervoer van schroot. Dit (joodse) bedrijf is door de bezetter van 1941 tot 1943 als vijandelijk vermogen onder bewind gesteld. In 1943 heeft een Naamlooze Vennootschap Motorboot "Henri" het schip als eigendom geclaimd en in het kadaster (op haar naam als eigenaresse) opnieuw te boek laten stellen. Deze teboekstelling is door het kadaster op 11 december 1995 "ambtshalve" doorgehaald.
Daarna ben ik het spoor een tijdje bijster. In de jaren vijftig duikt het schip op in de inventaris van Machinefabriek Lubbers te Hengelo (O.). Het ligt, nadat het hersteld is van een heuse knik, als werkschip in de Hengelose haven. Lubbers is in 1994 overgenomen door Dienstverlening Scheepvaart Hengelo B.V., die het schip op 23 december 2002 verkocht aan de huidige eigenaar. Het schip heette sinds 1994 DSH II en lag (ligt) nog steeds in de haven van Hengelo.
Samen met mijn vrouw Lianne heb ik besloten dit schip (24.50 m. lang en 4.31 m. breed) te kopen. We willen er een roefje op maken, zoals dat vroeger wel meer gebeurde, en het schip weer de (oorspronkelijke) Friese luikenkap geven (maar dan zonder de scheiding in twee ruimen). Het lostuig komt dan voor het voorschild te staan. De bedoeling is het schip zo getrouw mogelijk het uiterlijk te geven dat ze in het begin van de jaren vijftig, aan het eind van het tijdperk van de beurtvaart, had kúnnen hebben... als ze niet was geknikt, hersteld en als kraanponton aan de kade geketend. Sinds 1 oktober 2011 zijn wij de trotse eigenaren en is het schip hernoemd tot Cornelia.

Het scheepje is al zo'n 50 jaar niet meer uit het water geweest. Voor we er een motor in kunnen zetten moet eerst het onderwaterschip weer in een behoorlijke staat worden gebracht. Daarvoor gaan we begin december naar de werf (De Vlijt, Coevorden).

Groet,

Peter

Afbeelding
www.motorschipCornelia.nl

Lawyers do it in small print
Veluwe
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 nov 2011 19:32
Locatie: Ermelo

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door Veluwe »

Hallo allemaal

Na al enkele jaren mee lezen nu aangemeld.
Mijn naam is Teun v/d Brink en ik woon ja op de veluwe.
Die beroemde schipper van de WESTEIND is een neef van mij knoopsgat nummer.......
En wie benieuwd is naar mijn kop kijkt maar even op pagina 226 van de belevenissen van onze dierbare neef (die vent met die oranje jas)
verder kan ik melden dat ik in het dagelijks leven bijna niets met de binnenvaart te maken heb.
Westeind
Berichten: 4727
Lid geworden op: 23 jun 2007 16:03
Locatie: m/s westeind

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door Westeind »

Ha kiek an dan kan je ongeremd comentaar leveren .... :mrgreen:

Je bedoelt deze foto natuurlijk ....aan het werk ,zoals het hoort voor de kost :lol:
dscf2351.jpg
dscf2351.jpg (97.59 KiB) 2455 keer bekeken
Maaaar in ieder geval hartelijk welkom op t forum ,en aan boord ook weer hoor :wink:

grt Bram&fam
vaar om te leven (niet andersom)
d`oude schipper
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 feb 2012 19:55
Locatie: IJmuiden aan zee

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door d`oude schipper »

Geachte forummers.
Zal me eerst even voorstellen want ik lees reeds een poosje klandestien de berichten op dit scheepvaartforum mee.
Wel in het bijzonder over de Rijnvaart maar heb me nu maar geregistreerd om mee te kunnen doen.
Dit onderwerp Rijnvaart spreekt mij altijd nog zeer aan omdat ik op een schip geboren ben.
Ik ben Ad Fricke in 1929 op de “ Dina “ 631 ton geboren en op dat moment lagen we op steiger 6 in de Waalhaven te Rotterdam.
Op mijn schooltijd na ben ik tot mijn 22 ste aanboord geweest bij mijn ouders met broers en een zus dus weet nog heel veel uit “ die goeie oude tijd “ .
Het moet dus in 1951 geweest zijn dat ik de " Dina " heb verlaten omdat we al enige tijd verkering hadden dus ook wat centjes moesten gaan verdienen om ook eens te kunnen trouwen.
Van een hele goeie oude kennis kreeg ik een tip dat er bij de CNFR op de nieuwe motoren personeel gevraagd werd.
Het werd de " Saint Julien " en meestal kali van Strasbourg naar Antwerpen.
Altijd veel overuren om aansluiting te hebben in Antwerpen maar we konden dat op dat moment goed gebruiken.
Hebben dit echter slechts enige jaren vol gehouden want Truus mijn vrouw was geen vrouw van de vaart en kon het niet zo goed aanboord wennen.
Heb toen maar wat gezocht wat de gulden middenweg was en ben bij de firma Paul, scheepsleveranciers te Rotterdam gaan solliciteren op de proviandboten.
Als eerste op de Paul 1.
Vervolg
De Paul 1 was een proviandboot en we verkochten letterlijk alles van oberlander tot vers verpakt vlees kratten gestereliseerde melk tabak sigaretten groenten fruit, letterlijk alles.
Ook, en dat weten velen van u waarschijnlijk nog wel, accijnsvrije goederen misschien beter bekend als " het pakket " .
We schreven de bestelling aanboord op en via de mobilofoon gaven we de bestelling door naar de Entrepothaven waar het in ons depot ingepakt en doorgenaaid werd.
En dan ging je met de nodige documenten er bij naar de poort waar de douane het pakket na controle verzegelde en vrij gaf voor vervoer per auto naar de Robbenoordse haven waar het op onze snelle boten voorzien van een Perkins diesel met Schottel navigator, ja ja en dat al in 1957/1958, misschien nog wel iets vroeger ging en dan moesten we alles nog bezorgen van de Botlek tot IJselmonde en soms zelfs nog verder als je er eentje gemist had.
Maar die Paul bootjes waren voor toen ter tijde razend snel.
Het was wel allemaal bewerkelijk maar door de massa mogelijk.
We hadden ook later de Paul 6 en dat was ons paradepaardje, een zelfbedienings proviandboot, met koelkast en zelfs diepvries, wie is er wel eens in geweest ?? Ik heb op alle drie gevaren met heel veel genoegen want het was net een grote familie waar je heel gemoedelijk mee omging.
Naast de Nederlandse vloot kwamen we ook op heel veel, misschien wel meer Duitse schepen.
Dus WTAG Winscherman Raab Karcher Fendel Lenkering Malm nou ja nog een rij, Detmar k`weet niet wat, allemaal klanten die veelal bij ons hun proviand en pakket kochten.
Toen was het wel werken van vroeg tot laat maar ja, de pijp rookte.

Later weer verder.

Wonen al sinds 1969 in Ijmuiden heerlijk aan de kust in de koele zeelucht.
Maar later meer hier over, wel hoop ik nog oude bekenden hier te treffen hoewel, ik zelf ben 82 dus zullen er al heel wat oude schippers niet meer zijn.
D`oude schipper
Zeil op de wind van vandaag, morgen is het misschien blakstil .....
d`oude schipper
Jan van Vijven

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door Jan van Vijven »

Na verschillende keren hier op de site rondgeneusd te hebben heb ik me dan toch maar aangemeld, dus dan zal ik me ook maar even voorstellen.

Ik ben Jan van Vijven en ben een geboren schipperszoon.
Na mijn schooltijd heb ik eerst bij pa en ma aan boord gevaren en ben daarna eerst in de tankvaart verzeilt en aansluitend bij de roeiers (RVE) in Rotterdam gaan werken.
Het ging toch kriebelen, dus kochten wij een eigen schip. Eerst een 500 tonner en later eentje van 1175 ton.(Sagittarius)
Maar ach, ook dat had ik na verloop van tijd wel gezien, dus de boel weer verkocht, maar wat nu???
Na een tijdje als kapitein op een duwboot gevaren te hebben in Zuid Amerika (o.a. Suriname) wist ik het, varen overal ter wereld maar wel met een geregelde vrije tijd, en niet op een zeeschip.

Dus nu zit ik al weer dik 20 jaar in de bagger bij Jan de Nul, waarvan de laatste jaren als ouwe op een hopper.
Meestal lopen we 6 weken op en 6 weken af, en dit bevalt me uitstekend.
Ik heb natuurlijk wel nog even mijn zeevaart papieren moeten halen, mijn rijnpatent geld niet in Singapore of Hongkong :)

Mvg,
Jan.
navigatie
Berichten: 1950
Lid geworden op: 20 feb 2013 10:14

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door navigatie »

Al enkele jaren volg ik de wetenswaardigheden op dit forum. Misschien kan ik zo nu en dan ook nog wat inbrengen.
Ik ben Wim Baaij. Groot geworden op o.a. de Navigatie (van Maaren) en daarna ruim 30 jaar gewerkt bij de havendienst in Vlaardingen.
Sinds 7 jaar (vervroegd) met pensioen vaar ik nu nog als schipper op een partyschip, de Diane, vanaf Vlaardingen meestal door de Rotterdamse havens.
Ook vaar ik met de fluisterboot door het havengebied van Schiedam.

met vr gr Wim
Wrijfhout
Berichten: 8843
Lid geworden op: 30 dec 2004 17:24

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door Wrijfhout »

Welkom Wim, dat had ik moeten weten. Ben een paar maanden geleden met de WSS Noord Nederland nog een zaterdag met jullie wezen varen.

groet

Harry
"Het forum is net een lopend buffet; je neemt wat je lekker vindt en wat je niet lust laat je liggen..."
pieter53
Berichten: 8754
Lid geworden op: 17 feb 2007 18:16
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door pieter53 »

Piet en Bart weten mooie plaatjes op te diepen, maar we krijgen helaas alleen links!

Bij GaHetNa staat echter vaak een embed code. Je mag die code WEL in een website opnemen. Alleen hij is niet geschikt voor de fora. Je kan de code echter wel geschikt maken. Dit is zo'n code. (Ik heb alleen kleurtjes toegevoegd.)

<a href="https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg" alt="topografie, landen op naam, Nederland" title="" />
</a>

Op het forum wordt dat dan:
{url=blauw}{img}rood{/img}{/url}

De { en } uit dit voorbeeld moeten vervangen worden door [ en ],
maar denk er om: NERGENS spaties toevoegen!

dus

{url=https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585}{img}https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg{/img}{/url}

Na vervanging van {} door []
Afbeelding
Bron: GaHetNa


Ik vind het netter om even te laten zien waar ik iets vandaan pluk, dus heb ik voor de laatste [/url] 'Bron: GaHetNA' geplaatst.
Hopelijk is het daardoor ook duidelijk dat het plaatje en de tekst een link naar GaHetNa zijn.

Nogmaals: deze mogelijkheid wordt ons door GaHetNa aangeboden en is dus volkomen LEGAAL!
Pieter Klein, Amsterdam
Afbeelding
Hoe meer je weet, hoe beter je beseft dat er nog zo veel meer te weten valt....
pieter53
Berichten: 8754
Lid geworden op: 17 feb 2007 18:16
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door pieter53 »

Even een mogelijke handleiding.


1. Oorspronkelijke invoeging 'embed'.
<a href="https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg" alt="topografie, landen op naam, Nederland" title="" /></a>


2. Van achter af wissen tot jpg. (backspace)
<a href="https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg


3. Cursor naar voor verplaatsen tot voor de eerst http die je tegen komt druk op enter.
<a href="https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="
https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg


4. selecteer regel en druk op Img
<a href="https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]


5. Naar het aller eerste begin van de tekst en wis vervolgens tot http.
https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585" class="">
<img src="
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]


6. Naar rechts tot de eerste " druk op enter.
https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585
" class="">
<img src="
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]


7. wis: " class=""> <img src="
https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]


8. voeg onder aan 'Bron GaHetNa toe.
https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]
Bron: GaHetNa.


9. Selecteer alles en druk op URL
[ url]https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]
Bron: GaHetNa.[ /url]


Eerst stond hier klaar, maar dat was FOUT!

Het is niet [ URL]https:// enz,
Maar [URL=https:// enz.
en het laatste ] moet dan net voor [ img] komen.
Het wordt dan:

[ url=https://proxy.handle.net/10648/21f6f1d0- ... 83a198f585]
[ img]https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thum ... cdf62d.jpg[ /img]
Bron: GaHetNa.[ /url]


Een tweede uitleg volgt.
Pieter Klein, Amsterdam
Afbeelding
Hoe meer je weet, hoe beter je beseft dat er nog zo veel meer te weten valt....
pieter53
Berichten: 8754
Lid geworden op: 17 feb 2007 18:16
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Algemene mededelingen / even voorstellen.

Bericht door pieter53 »

Afbeelding

Ik probeer het even.
Afbeelding
Bron GAHETNA.
Pieter Klein, Amsterdam
Afbeelding
Hoe meer je weet, hoe beter je beseft dat er nog zo veel meer te weten valt....
Plaats reactie